ANUNŢ REZULTAT SELECTIE DOSARE CONCURS

Direcţia de Sănătate Publică Olt anunta rezultatul selectiei dosarelor de inscriere la concursul in vederea ocupării postului vacant aferent categoriei funcționarilor publici de execuție din cadrul Direcţia de Sănătate Publică Olt de consilier grad profesional debutant din cadrul Compartimentului "Statistica / Informatica in Sănătate Publica"

Citeste intregul document

Publicat 11.10.2018

ANUNŢ CONCURS

Direcţia de Sănătate Publică Olt organizează concurs in vederea ocupării postului vacant aferent categoriei funcționarilor publici de execuție din cadrul Direcţia de Sănătate Publică Olt de inspector grad profesional debutant din cadrul Compartimentului "Control in Sanatate Publica"

Condiții de desfășurare a concursului

Data depunerii dosarelor de înscriere la concurs — in termen de 20 zile de la data publicării anunțului in Monitorul Oficial aI României, Partea a III (ultima zi de depunere a dosarelor - 10.10.2018)

Selecția dosarelor de înscriere: 11.10.2018 - 17.10.2018; Data probei scrise: 22.10.2018 Ora si locul desfăşurării probei scrise - Sediul Direcției de Sănătate Publica Olt , Slatina, Str. Crișan, nr. 9-11, Județul Olt, orele 09:00.

Citeste intregul anunţ, condiţii de participare, bibliografie

Publicat 21.09.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Săptămâna Europeană a Mobilităţii 16 - 22 septembrie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a judetului Olt, celebrează în perioada 16- 22 septembrie 2018 campania cu titlul: Săptămâna Europeană a Mobilităţii, având sloganul: „Combină și deplasează-te!”.

Mobilitatea prin forme alternative de transport ecologic duce în mod sigur la creșterea calității vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi, nu în ultimul rând, la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se obţin avantaje imense atât mediului, cât şi sănătăţii personale. Prin alegeri inteligente cu privire la tipul de transport folosit, se îmbunătățește starea de sănătate cât și calitatea mediului, totodata se pot economisi bani. Campania stimulează oamenii să participe la creşterea calităţii vieţii lor.

Comunicat de presa -Saptamana Europeana a Mobilitatii

Infografic Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Informare despre campania Săptămâna Europeană a Mobilităţii

Analiza de situatie

Campania privind Saptamana Europeana a Mobilitatii

Publicat 16.09.2018

ANUNŢ CONCURS

Direcţia de Sănătate Publică Olt organizează concurs in vederea ocupării postului vacant aferent categoriei funcționarilor publici de execuție din cadrul Direcţia de Sănătate Publică Olt de consilier grad profesional debutant din cadrul Compartimentului "Statistica/Informatica in Sănătate Publica"

Condiții de desfășurare a concursului

Data depunerii dosarelor de înscriere la concurs — in termen de 20 zile de la data publicării anunțului in Monitorul Oficial aI României, Partea a III (ultima zi de depunere a dosarelor - 04.10.2018)

Selecția dosarelor de înscriere: 05.10.2018 - 12. 10. 2018; Data probei scrise: 18.10.2018 Ora si locul desfăşurării probei scrise - Sediul Direcției de Sănătate Publica Olt , Slatina, Str. Crișan, nr. 9-11, Județul Olt, orele 09:00.

Citeste intregul anunţ, condiţii de participare, bibliografie

Publicat 17.09.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Masurile intreprinse de DSP Olt privind Supravegherea si Controlul infectiei cu virusul West Nile

Boala infectioasa produsa de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin intepatura de tantar. La om, in majoritatea cazurilor, infectia are manifestari subclinice, iar cand acestea sunt tipice, spectrul clinic si severitatea pot fi foarte variate.

Factori favorizanti pentru aparitia epidemiilor in Europa sunt modificarile de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de caldura ce urmeaza ploilor abundente) precum si intensificarea circulatiei de calatori si marfuri.

Rezultatele supravegherii, perioada mai - august 2018

Metodologia de supraveghere a neuroinfectiei cu virusul West Nile

Adresa catre medicii de familie referitoare la inceperea supravegherii neuroinfectiei cu virusul West Nile

Masurile de prevenire ale infectiei cu virusul West Nile

Adresa de instiintare catre CTS Slatina referitor la primul caz de infectie 17.07.2018

Adresa de instiintare catre CTS Slatina referitor la alte cazuri de infectie 31.07.2018

Adresa de instiintare catre CTS Slatina referitor la alte cazuri de infectie 08.08.2018

Adresa de instiintare catre DSV Olt referitor la alte cazuri de infectie 08.08.2018

Adresa CTS Slatina catre DSP Olt privind masurile referitoare la infectia cu virusul West Nile

Adresa de instiintare catre CTS Slatina referitor la alte cazuri de infectie 28.08.2018

Adresa de instiintare catre DSV Olt referitor la alte cazuri de infectie 28.08.2018

Informare catre Institutia Prefectului referitoare la cazurile de infectie cu virusul West Nile 28.08.2018

Adresa de instiintare catre CTS Slatina referitor la alte cazuri de infectie 29.08.2018

Adresa de instiintare catre DSV Olt referitor la alte cazuri de infectie 29.08.2018

Informare catre Institutia Prefectului referitoare la cazurile de infectie cu virusul West Nile 29.08.2018

Publicat 29.08.2018

COMUNICAT REFERITOR LA SITUAŢIA CAZURILOR DE BORELIOZĂ

Borrelioza este o boala infectioasa produsa prin intepatura de capuse avand ca agent etiologic o spirocheta. In saptamana 16 - 22.07.2018, numarui cazurilor de intepaturi provocate de capuse, care s-au prezentat in Serviciile Specializate ale S.J.U. Slatina (6) si S.M. Caracal (1) a ajuns la 7.

Citeste intregul comunicat.

Publicat 27.07.2018

COMUNICAT REFERITOR LA SITUAŢIA CAZURILOR DE RUJEOLA

De la începutul anului 2018, in județul Olt s-au înregistrat 88 cazuri de rujeola confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București.

Toate cazurile au fost izolate in secțiile de Boli Infecțioase din cadrul S.J.U. Slatina, S.M. Caracal, cat si in alte spitale de profil din tara.

Citeste intregul comunicat.

Publicat 27.07.2018

ANUNŢ

A început eliberarea Atestatelor de studii complementare

Atestatele de studii complementare obţinute de candidaţi, în urma promovării examenelor organizate de Ministerui Sănătăţii, sesiunea 16 mai 2018, pot fi ridicate, începând cu data de 25 iulie 2018 de la Direcţia de Sănătate Publică Olt.

Citeste intregul comunicat

Publicat 26.07.2018

COMUNICAT

26 iunie 2018 - ZIUA INTERNAŢIONALĂ DE LUPTĂ IMPOTRIVA CONSUMULUI ŞI TRAFICULUI DE DROGURI

Direcţia de Sănătate Publică a județului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publica, celebrează în data de 26 iunie 2018, Ziua Internaţională de Luptă împotriva Consumului şi Traficului de Droguri, şi organizează, în perioada 26 iunie – 20 iulie 2018, Campania IEC cu sloganul ”În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie ”Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societății și continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.

Drogurile ilicite amenință sănătatea și bunăstarea oamenilor. 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza drogurilor ilegale; drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor și celor dragi dificultăți enorme și suferință. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relațiile cu persoanele apropiate, deteriorează viața familială, inclusiv cea a copiilor, și pot ruina oportunitățile de educație și angajare. Impactul acestora se resimte în comunități, sistemele de justiție penală și în întreaga societate.

Citeste intregul comunicat

Citeste Infografic despre Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri

Citeste Informarea despre Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri

Citeste Analiza asupra consumului de droguri

Citeste Pliantul despre Consumul de droguri

Publicat 25.06.2018

COMUNICAT

31 mai 2018 - ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

Ziua Mondială Fără Tutun (ZMFT), se celebrează în fiecare 31 mai sub auspiciile OMS pentru a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/ dizabilităţi/ decese premature) atrasă de consumul de tutun şi a stimula modificări comportamentale şi contramăsuri legislative specifice.

În 2018 atenţia se îndreaptă către ucigaşul nr. 1 al omenirii - bolile cardiovasculare (BCV), pentru care fumatul reprezintă un risc redutabil.

Tema ZMFT din acest an „Tutunul si bolile cardiovasculare” focalizează pe bolile asociate fumatului şi are drept scop sporirea conştientizării riscului indus de fumat pentru bolile cardiace, accidentul vascular cerebral şi alte boli ale aparatului circulator — reprezentând în ansamblu principala cauză de deces în lume.

Citeste intregul comunicat

Citeste Analiza de situatie

Citeste Informarea despre celebrarea Zilei Mondiale fara tututn

Citeste despre Campania de prevenire a consumului de tutun

Citeste Infograficul - Tutunul si bolile cardiovasculare

Citeste Pliantul Tutunul si Sanatatea

Publicat 30.05.2018

NOTĂ DE INFORMARE

Unitățile sanitare abilitate de către DSP Olt sa elibereze certificate medicale tip A5 pentru copiii cu dizabilităţi

Având în vedere prevederile art. 28 alin 1 din Ordinul nr. 1985/1305/5805/2016 privind aprobarea metodologiei pentru evaluarea şi intervenția integrate in vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi in grad de handicap, a orientării școlare si profesionale a copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi si/ sau cerinţe educaționale speciale, publicăm lista unităţilor sanitare abilitate să emită certificate medicale tip A5 pentru copiii cu dizabilităţi.

Citeste intreaga listă

Publicat 25.05.2018

GHID INFORMATIV ADRESAT POPULAŢIEI

Expunerea la radiații ionizante a femeilor gravide sau aflate la vârsta fertilă

Laboratorul de Igiena Radiațiilor Ionizante, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj sub coordonarea Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar a elaborat Ghidul adresat populaţiei „Expunerea la radiații ionizante a femeilor gravide sau aflate la vârsta fertilă”.

Lucrarea este realizată cu avizul Ministerul Sănătăţii şi Institutului Naţional de Sănătate Publică, în cadrul Programul Naţional de Monitorizare a Factorilor Determinanţi în Mediul de Viaţă şi Muncă, Obiectivul 2 - Protejarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante, şi se adresează tuturor persoanelor interesate.

Citeste intregul material

Publicat 24.05.2018

COMUNICAT

In conformitate cu art. 661 din Legea nr. 95/2006 va aducem la cunostiinta ca, pentru situatii medicale legate de diagnosticul si/sau tratamentul problemelor sexuale si reproductive, la solicitarea expresa a minorului in varsta de peste 16 ani, minorii isi pot exprima consimtamantul informat in absenta parintilor sau reprezentantului legal.

Art. 661 din Legea nr. 95/2006

Vârsta legală pentru exprimarea consimţământului informat este de 18 ani. Minorii îşi pot exprima consimţământul în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în următoarele cazuri:

a) situaţii de urgenţă, când părinţii sau reprezentantul legal nu pot fi contactaţi, iar minorul are discernământul necesar pentru a înţelege situaţia medicală în care se află;

b) situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani.

Publicat 24.05.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Mondială a Astmului

Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume, anual, in prima zi de marți a lunii mai. In consecința, pentru anul 2018, 1 mai fiind prima zi a lunii se organizează acțiuni de conștientizare a populației privind importanta acestei afecţiuni medicale.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Astmului este „Alergia şi astmul."

Statisticile arată că, la ora actuală, în lume, peste 300 de milioane de oameni suferă de această afecţiune a căilor respiratorii si prevalenţa este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor.

Citeste intregul comunicat

Publicat 16.05.2018

NOTA DE INFORMARE A PUBLICULUI

Asupra calitatii apei de imbaiere

În vederea apropierii deschiderii sezonului de îmbăiere - 01.06.2018- 15..09.2018, au fost demarate acţiunile de prelevare probe de apa in vederea analizării calităţii apei de îmbaiere din zone naturale de îmbaiere neamenajate, identificate pe teritoriul judeţului Olt ca fiind utilizate in mod tradițional de populație în sezonul cald.

Rezultatele analizelor parametrilor microbiologici pentru probele de apa prelevate atestă neconformitatea calităţii apei de îmbăiere faţă de normele prevăzute de legislaţia sanitară în vigoare ce atrage recomandarea neutilizării de către public a acestor zone ca zone naturale neamenajate de îmbăiere pentru sezonul 2018.

Citeste intregul material

Publicat 09.05.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Săptămâna Europeană a Vaccinării - 23-29 aprilie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Olt în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publica, celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, în perioada 23-29 aprilie 2018.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS pentru Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

SEV 2018 are scopul de a sublinia necesitatea de acţiuni COLECTIVE, pentru a garanta că fiecare persoană este protejată de bolile prevenibile prin vaccinare.

Tema din acest an "Să ne protejăm împreună, „Vaccinurile sunt benefice”, încurajează oamenii, de la donator la publicul larg, să progreseze în eforturile de creştere a acoperirii vaccinale pentru obţinerea unui BINE COMUN; pentru acest bine comun, guvernele trebuie să investească în eforturile de vaccinare, acţiunile de promovare trebuie să pună accentul pe vaccinare şi oamenii trebuie să se vaccineze.

Citeste intregul comunicat

Informare despre eveniment

Grafic Informare despre Săptămâna Europeană a Vaccinării

Campania privind Saptamana Europeana a Vaccinarii

Analiză de situaţie privind vaccinarea

Poster Imunitate Colectivă

Publicat 23.04.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Prin Hotarârea de Guvern nr. 153/2018 a fost aprobat Regulamentul - cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazute in anexa nr.II la Legea - cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestora, pentru familia ocupationala de functii bugetare "Sanatate si asistenta sociala".

Managerii unitatilor sanitare din judetul Olt care se confrunta cu dificultati in aplicarea Regulamentului - cadru de acordare a sporurilor au fost invitati astazi, luni 23.04.2018, ora 13, la o intalnire cu Doamna Prim - Ministru Vasilica Viorica Dancila , la sediul Guvemului Romaniei.

Citeste intregul comunicat

Publicat 23.04.2018

COMUNICAT

În săptămâna 09 - 15.04.2018, la nivelul judeţului Olt s-au înregistrat 429 cazuri de infecţii respiratorii acute (ARI) cu 44 internări, 257 cazuri de pneumonii cu 87 de internări şi 2 cazuri de gripa sezoniera.

Ambele cazuri de gripă s-au prezentat la S.J.U. Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv: febra, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinita, coriza, stare generala alterată, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. Ambele persoane nu au fost vaccinate antigripal în sezonul rece 2017/ 2018.

În urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucureşti, cele 2 cazuri au fost confirmate cu virus gripal.

Citeste intregul comunicat

Publicat 20.04.2018

INFORMARE

In perioada 23 aprilie – 18 mai a.c., comisia mixta formata din reprezentanti ai Casei de Asigurari de Sanatate si ai Directiei de Sanatate Publica Olt, sub coordonarea doamnei dr. Victorita Diaconescu, deruleaza o actiune de control privind modul de organizare si functionare a centrelor de permanenta din judetul Olt.

Citeste intregul comunicat

Publicat 17.04.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Mondială a Sănătății, 7 Aprilie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica, organizează în perioada 7-14 Aprile 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).

Citeste intregul comunicat

Publicat 05.04.2018

INFORMARE PRIVIND MASURILE INTREPRINSE IN PERIOADA SARBATORILOR PASCALE

Citeste intregul comunicat

Publicat 03.04.2018

NOU CENTRU DE PERMANENTA IN LOCALITATEA VLADILA

Directia de Sanatate Publica Olt va aduce la cunostinta ca, impreuna cu sprijinul Casei de Asigurari de Sanatate Olt si a domnului Marian Tocea, primarul comunei Vladila, in data de 2 aprilie 2018 se va deschide un nou centru de permanenta in localitatea Vladila, jud. Olt.

Citeste intregul comunicat

Publicat 30.03.2018

COMUNICAT DE PRESĂ

ZILELE MONDIALE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI 2018

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Olt desfasoara in perioada 24 martie- 10 aprilie 2018 campania privind: „Ziua Mondiala Impotriva Tuberculozei”.

Scopul campaniei este de a preveni si elimina boala, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea factorilor de decizie de a lua măsuri suplimentare împotriva tuberculozei.

Cu toate că tuberculoza este o boală ce îşi face simţită prezenţa de milenii, agentul microbian incriminat drept cauză a fost descoperit în urmă cu mai bine de 130 de ani iar chimio-antibioticele încep practic să fie utilizate de la începutul anilor ´50 ai secolului trecut, tuberculoza rămâne un pericol permanent pentru populaţie, o problemă prioritară de sănătate publică a unui însemnat număr de ţări.

Deşi, în timp şi în lume s-au înregistrat numeroase progrese în combaterea tuberculozei, aspectele inedite de ordin medico-social pe care le generează constant boala impun o fermitate fără precedent a măsurilor de limitare, reducere şi în final eliminare a acesteia.

Citeste intregul comunicat

Publicat 24.03.2018

COMUNICAT

În anul 2018, in județul Olt s-au înregistrat 31 cazuri de rujeola confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino București, din care 54 instituit un focar de rujeola, la nivelul unei comunităţi de rromi din loc. Slatina, jud. Olt.

Focarul de rujeola a însumat 15 cazuri, din care: 8 cazuri sunt confirmate cu laboratorul, iar 7 cazuri sunt confirmate pe criterii clinice.

Toate cazurile au fost izolate în secţiile de Boli infecțioase din cadrul S.J.U. Slatina (27 cazuri), S.M. Caracal (1 caz), Spital Craiova (3 cazuri).

Debutul bolii s-a înregistrat din 14 oct. 2016, cu forme uşoare si izolate.

Nr. cazuri cumulate de la debut= 202 cazuri de rujeola (an 2016= 38 cazuri, an 2017= 133 cazuri, an 2018= 31 cazuri).

Compartimentul de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile

COMUNICAT

ln săptămâna 12- 18 .03.2018, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 1.271 cazuri de infectii respiratorii acute (AR ) cu 86 internări, 553 cazuri de pneumonii cu 107 de internări si 10 cazuri de gripa sezoniera.

Toate cazurile confirmate s-au prezentat la S.J.U. Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv: febra, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinita, coriza, stare generala alterata, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul.

Persoane prezentate nu s-au vaccinat antigripal in sezonul rece 2017/ 2018.

Citeste intregul comunicat

Publicat 21.03.2018

20 Martie 2018 - ZIUA SANATATII ORALE

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanţa igienei orale pentru întregul organism şi sunt menţionate beneficiile unei sănătăţi orale foarte bune, la orice vârstă.

Campania 2018: scop şi obiective

Educarea populaţiei privind legatura intrinsecă între sănătatea orală şi sănătatea generală a organismului

Încurajarea populaţiei să adopte obiceiuri de igienă orală sănătoasă şi să urmeze sfatul medicilor specialişti în domeniu

Sensibilizarea populaţiei, de orice vârstă, cu privire la sănătatea orală şi a factorilor de risc

Îmbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii

Încurajarea tuturor membrilor asociaţiilor, guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, mass-mediei şi altor entităţi să folosească ocazia oferită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale de a organiza activităţi la nivel comunitar, naţional, regional şi global, pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale.

Citeste materiale suplimentare

Citeste materiale suplimentare

Publicat 20.03.2018

COMUNICAT

In saptamana 26.02 - 04 .03.2018, la nivelul judetului Olt s-au inregistrat 1.273 cazuri de infectii respiratorii acute (ARI) cu 57 internari, 572 cazuri de pneumonii cu 144 de internari si 10 caz de gripa sezoniera.

Citeste intregul comunicat

Publicat 07.03.2018

NOU CENTRU DE PERMANENTA IN LOCALITATEA BOBICESTI

Directia de Sanatate Publica Olt va aduce la cunostinta ca, impreuna cu sprijinul Casei de Asigurari de Sanatate Olt si a d-lui Chitez Ilie - primar comuna Bobicesti, azi, 5 martie a.c. s-a deschis un nou centru de permanenta in localitatea Bobicesti, jud. Olt.

Citeste intregul comunicat

Publicat 05.03.2018

RAPORT PRIVIND VERIFICAREA DOTARII CABINETELOR MEDICALE SI DE MEDICINA DENTARA DIN UNITATILE DE INVATAMANT

In perioada 20 - 26.02.2018 reprezentanții Direcției de Sănătate Publica Olt - Serviciul Control in Sănătate Publica, au efectuat controale la 8 cabinete școlare si 3 cabinete medicina dentara din Slatina, Caracal si Corabia.

Citeste intregul raport

Publicat 28.02.2018

dspoltINFORMATII UTILE PENTRU LIMITAREA RASPANDIRII GRIPEI

Citeste intregul anunt

Citeste materialul asociat

Publicat 08.02.2018

COMUNICAT

In prima saptamana a lunii februarie 2018, la nivelul judetului Olt s-au inregistrat 1.545 cazuri de infectii respiratorii acute (ARI) cu 68 internari, 537 cazuri de pneumonii cu 95 de internari si 4 cazuri de gripa sezoniera.

Frecventa imbolnavirilor prin infectii respiratorii acute a inregistrat o tendinta de crestere cu peste 20% fata de media ultimelor 3 saptamani.

Toate cazurile confirmate s-au prezentat la S.J.U. Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv: febra, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinita, coriza, stare generala alterata, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul.

Citeste intregul comunicat

Publicat 08.02.2018

INFORMARE

Directia de Sanatate Publica Olt va informeaza ca, in judetul Olt sunt organizate si functioneaza 6 centre de permanenta care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda, dupa cum urmeaza:

- C.P. Baldovinesti – centrul asigura asistenta medicala prin 6 medici impreuna cu medicul coordonator Dr. Dinu Alin Gabriel;

- C.P Brastavatu – centrul asigura asistenta medicala prin 6 medici impreuna cu medicul coordonator Dr. Sprincenatu Crenguta Catalina;

- C.P. Dobroteasa – centrul asigura asistenta medicala prin 9 medici impreuna cu medicul coordonator Dr. Negru Constantina;

- C.P. Crampoia – centrul asigura asistenta medicala prin 5 medici impreuna cu medicul coordonator Dr. Florescu Alexandru;

- C.P. Osica de Sus – centrul asigura asistenta medicala prin 6 medici impreuna cu medicul coordonator Dr. Serban Stelian;

- C.P. Visina – centrul asigura asistenta medicala prin 6 medici impreuna cu medicul coordonator Dr. Neatu Elena.

Publicat 01.02.2018

COMUNICAT

In saptamana 22 - 28.01.2018, la nivelul judetului Olt s-au inregistrat 1402 cazuri de infectii respiratorii acute (ARI) cu 68 internari, 538 cazuri de pneumonii cu 109 de internari si 4 cazuri de gripa sezoniera.

Toate cazurile confirmate s-au prezentat la S.J.U. Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv: febra, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinita, coriza, stare generala alterata, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul.

In urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti, cele 4 cazuri au fost confirmate cu virus gripal (3 cazuri = virus gripal tip B, 1 caz = virus gripal tip A - tulpina pandemica); persoane nevaccinate antigripal in sezonul rece 2017/ 2018.

Citeste intregul comunicat

Publicat 01.02.2018

COMUNICAT DE PRESA

CAMPANIA DE PREVENIRE A CANCERULUI

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica si cu toate persoanele interesate care doresc sa colaboreze, celebrează in luna Februarie 2018 – „Luna Naționala de Prevenire a Cancerului”.

Scopul campaniei este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.

Citeste intregul comunicat

Citeste intregul material

Publicat 30.01.2018

COMUNICAT

I. In saptamana 08 - 14.01.2018, la nivelul judetului Olt s-au inregistrat 1023 cazuri de infectii respiratorii acute ( ARI ) cu 67 internari, 461 cazuri de pneumonii cu 93 de internari si 2 cazuri de gripa sezoniera (virus gripal tip B).

Ambele cazuri confirmate s-au prezentat la S.J.U.Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv: febra, debut brusc, tuse, rinita, coriza, stare generala alterata, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul.

In urma rezultatelor, cele 2 cazuri au fost confirmate cu laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti. Cazurile confirmate au domiciliul in loc. Slatina; varste cuprinse intre 24 - 52 ani, persoane nevaccinate antigripal in sezonul 2017/ 2018.

II. Vaccinarea ramane cea mai sigura si eficienta masura profilactica.

1. Din achizitia M.S., ne-au fost repartizate 17.939 doze de vaccin gripal (in doua transe: luna octombrie 2017 - I transa = 324 doze + 06.12.2017 - a-II-a transa = 17.615 doze) pentru vaccinarea grupelor populationale considerate la risc, din care au fost administrate 14.088 doze, dupa cum urmeaza:

1. Persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 ani in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficientei umane= 4.102;

2. Gravide= 69;

3. Medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii =1.677;

4. Persoane, adulti si copii, rezidente in institutii de ocrotire sociala precum si persoane care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt = 353;

5. Toate persoanele cu varsta peste 65 de ani= 7.887.

Director Executiv D.S.P.- Olt
Dr. Andrei Iordache

Publicat 16.01.2018

COMUNICAT

Directia de Sanatate Publica Olt va aduce la cunostinta ca in data de 15.01.2018 s-a redeschis al 6-lea Centru de Permanenta din judetul Olt, in localitatea Crampoia.

Centrul de Permanenta asigura asistenta medicala pentru aproximativ 18.000 de locuitori din sapte comune arondate: Crampoia, Nicolae Titulescu, Serbanesti, Valeni,Seaca, Mihaesti si Ghimpeteni.

Continuitatea asistentei medicale va fi asigurata in regim de garda prin medicul coordonator Dr. Florescu Alexandru impreuna cu Dr. Pirveci Amalia, Dr. Pirveci Roxana, Dr. Toader Dragos, Dr. Proistosu Anca.

Publicat 16.01.2018

dspoltINFORMARE PRIVIND MĂSURILE DE PREVENIRE A ÎMBOLNĂVIRILOR PRIN GRIPĂ

Având în vedere sezonul rece, Directia de Sanatate Publica Olt aduce la cunostinta celor interesati Măsurile de prevenire ale îmbolnăvirilor prin gripă şi Recomandări generale pentru diverse tipuri de activităţi

Măsurile de prevenire ale îmbolnăvirilor prin gripă

Recomandări generale privind măsurile de prevenire a virozelor respiratorii şi a gripei

Recomandări pentru creşe şi gradiniţe

Recomandări pentru cabinetele medicilor de familie

dspoltCOMUNICAT DE PRESA

Referitor la supravegherea gripei ARI şi SARI în saptamana 01 - 07.01.2018

Citeste intregul anunt

COMUNICAT

In data de 06.12.2017, orele 1400, firma S.C.”Farmexpert” S.A. delegata de Ministerul Sanatatii a livrat catre Directia de Sanatate Publica Olt, o cantitate de 17.615 doze de vaccin gripal, respectiv INFLUVAC.

Conform recomandarilor Ministerului Sanatatii, o cantitate de 100 doze vor fi repartizate M.A.I., 30 doze catre S.R.I. si 17.485 doze catre unitatile sanitare cu paturi si medicina de familie.

Pana la aceasta data, D.S.P-Olt a repartizat scriptic cantitatea de care urmeaza a beneficia pacientii din listele medicilor de familie.

Dupa receptia in Depozitul Antiepidemic al D.S.P-Olt s-a transmis e-mail de informare/ instiintare, catre unitatile vaccinatoare, ca incepand cu data de 07.12.2017 sa se prezinte la unitatea noastra - Compartimentul de Supraveghere si Control Boli Transmisibile pentru ridicarea dozelor repartizate, cu respectarea managementul lantului de frig.

Cantitatea primita in aceasta transa acopera un procent de aproximativ 60% din necesarul estimat, care se refera exclusiv la persoanele din grupele populationale la risc care accepta vaccinarea antigripala.

Comp. de Suprav. si Control Boli Transmisibile

Publicat 07.12.2017

dspoltCOMUNICAT DE PRESA

Referitor la supravegherea gripei ARI şi SARI

Citeste intregul anunt

dspoltCOMUNICAT DE PRESA

Referitor la Campania de vaccinare cu vaccinul pneumococic

Citeste intregul anunt

dspoltCOMUNICAT DE PRESA

Referitor la Campanie imunizare şi stoc vaccinuri - octombrie 2017

Citeste intregul anunt

COMUNICAT

Raport privind rezultatele acţiunii de verificare a furnizorilor publici şi privaţi de servicii de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească.

Citeste intregul raport

Publicat 04.12.2017

COMUNICAT

Directia de Sanatate Publica Olt anunta constituirea comisiei de control a furnizorilor publici si privati de servicii de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca.

Se vor verifica urmatoarele aspecte:

- Existenta si functionarea ambulantelor autorizate, precum si existenta altor ambulante cu care opereaza respectivii furnizori privati pe teritoriul respectivei unitati administrative (dupa caz);

- Respectarea tipului de ambulanta, conform autorizarii;

- Dotarile fiecarei ambulante, conform tipului pentru care este autorizata, potrivit prevederilor O.M.S. nr. 1092/2006

- Valabilitatea medicamentelor si materialelor sanitare, precum si mentinerea aparaturii (defibrilator, aspirator de secretii, etc) din dotarea ambulantelor in stare operationala;

- Mentinerea conditiilor igienico-sanitare adecvate, atat in ambulante cat si in spatiile de depozitare/ manipulare a medicamentelor/ materialelor sanitare;

- Existenta numarului de tuburi de oxigen stationar si portabil, potrivit fiecarui tip de ambulanta, a termenului de valabilitate si a cantitatii / presiunii minim de umplere a acestora;

- Existenta, integritatea si functionarea centurilor de siguranta, a targilor, a scaunelor, a carucioarelor si a altor dotari privind siguranta pacientilor si a echipajelor pe timpul transportului, precum si fixarea tuturor accesoriilor in cabina medicala;

- Inscriptionarea truselor medicale cu numarul de inmatriculare al ambulantei;

- Corectitudinea inscriptionarii ambulantelor, in raport cu prevederile O.M.S. nr. 2011 / O.M.I.R.A. nr. 21386/2007, coroborat cu prevederile din Anexa 3 la O.M.S. nr. 2021/2008;

- Respectarea prevederilor legale privind aplicarea Planului Rosu de interventie (existenta si valabilitatea protocoalelor cu servicii publice, pentru preluarea cazurilor ce pot depasi capacitatea de interventie a acestora in anumite situatii);

- Participarea la cursuri specifice in domeniul asistentei medicale de urgenta a personalului medico-sanitar si sanitar auxiliar, potrivit nivelului de competenta (atestate pentru medici, asistenti medicali, ambulantieri);

- Completarea carnetelor de urmarire a formarii profesionale a fiecarui angajat;

- Existenta si completarea jurnalelor de bord ale ambulantelor, valabilitatea Inspectiei Tehnice Periodice, valabilitatea asigurarilor RCA;

- Evidenta clara a interventiilor atat in regim privat, cat si ca urmare a colaborarii cu serviciile publice.

Publicat 20.11.2017

COMUNICAT

În urma decesului pacientului Marius Baiescu, Directia de Sanatate Publica Olt s-a autosesizat si a demarat actiuni de control la nivelul Serviciului Judetean de Ambulanta Olt si la nivelul Spitalului Municipal Corabia in legatura cu identificarea circumstantelor care au dus la decesul pacientului.

Citeste intregul anunt

Publicat 15.11.2017

COMUNICAT

In perioada 10.11.2017 – 10.12.2017, Directia de Sanatate Publica Olt prin Serviciul de Inspectie si Control in Sanatate Publica, va desfasura conform planului national de actiuni tematice de control:

- actiuni de verificare a unitatilor sanitare cu paturi de stat si private (inclusiv controlul UPU Slatina / CPU Caracal si UTS Slatina / UTS Caracal), precum si a centrului de transfuzie sanguina judetean si actiuni tematice de control privind verificarea respectarii conformitatii laboratoarelor de analize medicale la prevederile legale in vigoare.

Publicat 10.11.2017

dspoltCOMUNICAT DE PRESA

Referitor la Evaluarea stării de sănătate a populaţiei şcolare în anul şcolar 2016 - 2017

Citeste intregul anunt

dspoltIMPORTANT

RAPORT DE ACTIVITATE PRIVIND SUPRAVEGHEREA STARII DE SANATATE A POPULATIEI SI PROGRAME DE SANATATE - APRILIE - MAI 2013

Citeste documentul

RAPORT DE ACTIVITATE PRIVIND SUPRAVEGHEREA STARII DE SANATATE A POPULATIEI SI PROGRAME DE SANATATE - TRIM I 2013

Citeste documentul

dspoltCOMUNICAT DE PRESA

REFERITOR LA PROGRAMUL NATIONAL DE DEPISTARE ACTIVA PRECOCE A CANCERULUI DE COL UTERIN, PENTRU TOATE FEMEILE CU VARSTA CUPRINSA INTRE 25-64 ANI

Citeste intregul anunt

dspoltANUNT IMPORTANT

PROGRAMUL DE SCREENING PENTRU DEPISTAREA PRECOCE, ACTIVA A CANCERULUI DE COL UTERIN...Detalii

IN ATENTIA FURNIZORILOR DE SERVICII MEDICALE DIN JUDETUL OLT IN SPECIALITATEA MEDICINA DE FAMILIE

In vederea implementarii in teritoriu a subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin in conformitate cu Ordinul MS/CNAS nr 537/175/2012 privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea si raportarea activitatilor specifice in cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin

Citeste intregul anunt

dspoltO R D I N Nr. 601/12.06.2012 - privind stabilirea modului de acordare a audientelor in cadrul Ministerului Sanatatii

...Detalii

dspoltNOTA DE INFORMARE PUBLIC - SEZONUL DE IMBAIERE 2012

...Detalii

Informatii referitoare la calitatea apei potabile la nivelul judetului Olt

dspolt2013...citeste raport

dspolt2012...citeste raport

dspolt2011...citeste raport

Informatii referitoare la calitatea apei potabile la nivelul judetului Olt, pentru anii 2008, 2009 si 2010

...citeste raport

dspoltCOMUNICAT

In conformitate cu Ordinul Comun MS/CNAS nr.1591/1110/2010 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a Programelor Nationale de Sanatate in anii 2011 si 2012 Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 50/2004 cu modificarile si completarile ulterioare privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate, toti bolnavii inscrisi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistentei medicale, respectiv asistenta medicala primara de specialitate si care au fost spitalizati in unitati sanitare care ofera servicii medicale de inalta calitate profesionala si tehnica, dar a caror sanatate nu a fost restabilita, pot beneficia de fonduri din Programul National de Tratament in Strainatate finantat de Ministerul Sanatatii.

Documentele medicale ale pacientilor depasiti terapeutic in Romania vor fi depuse la D.S.P. Olt – Compartimentul de Programe de Sanatate – Dr.Lesnic Ramona – sef compartiment, care va face toate demersurile necesare pentru intocmirea dosarului medical si obtinerea finantarii de la Ministerul Sanatatii.

SEF SERVICIU PROGRAME DE SANATATE,

DR.LESNIC RAMONA

...Detalii

ATENTIE LA VIROZELE RESPIRATORII SI GRIPE !

Supravegherea gripei, infectiilor respiratorii si pneumoniilor ( actiune cu caracter permanent) consta in punerea in aplicare a masurilor care sa conduca la limitarea acestor boli prioritare. Incepand cu saptamana 40 a anului 2011 ( 03 – 09.oct.2011 ) devine operational ”Planul de supraveghere si control” pentru sezonul 2011/ 2012”.

Conform metodologiei unitare la nivel national, principalele obiective ale supravegherii sunt:

1.Monitorizarea morbiditatii si severitatii imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, inclusiv gripa;

2.Monitorizarea circulatiei virusurilor gripale cu potential epidemic si pandemic ( inclusiv AH1N1 );

3.Monitorizarea rezistentei la antivirale a virusului gripal;

4.Monitorizarea si investigarea etiologica a focarelor, in special a celor de colectivitate;

5.Supravegherea evolutiei unor indicatori indirecti ai activitatii gripale(concedii medicale);

6.Recomandarea de masuri si actiuni de sanatate publica bazate pe evidente.

Scopul monitorizarii este acela de evaluare a potentialului epidemiologic si monitorizarea evolutiei gripei, infectiilor respiratorii acute si de cunoastere a severitatii infectiei gripale in populatia judetului ( supravegherea infectiilor respiratorii acute severe - SARI ).

La nivelul judetului Olt, supravegherea se efectueaza in sistemul de supraveghere de tip „sentinela” avand ca sursa 9 medici de familie selectati la nivelul jud. Olt si de tip „rutina”, avand ca sursa toti furnizorii de servicii medicale pentru toata perioada de supraveghere ( continuu: S 40/2011 – S 39/2012).

Indicele de raportare a numarului de imbolnaviri datorate infectiilor respiratorii acute si pneumoniilor este > 90 % din C.M.I.-uri, care permite o corecta evaluare a activitatii virale in teritoriu .

De asemenea, în această perioadă cu creşteri importante de viroze respiratorii şi gripă, atragem atenţia populaţiei cu privire la necesitatea unui comportament adecvat de evitare a îmbolnăvirilor.

Astfel, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin gripa:

-respectarea masurilor de igiena individuala - spalarea pe maini cu apa si sapun ori de cate ori este nevoie;

-evitarea zonelor aglomerate ;

-evitarea contactului cu persoanele bolnave;

-evitarea schimbarilor bruste de temperatura;

-folosirea batistelor pentru strănut sau tuse ;

-respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare ;

-adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului .

D.S.P-Olt reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinarea impotriva virusului gripal.

Grupele populationale considerate la risc si pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala , in sezonul 2011-2012, sunt:

-Grupa la risc 1. - persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni- 64 ani in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane;

Nota : Ca urmare a evidentelor stiintifice pe care le detinem pentru Romania privind obezitatea ca factor de risc pentru gripa cu virus A/H1N1-pandemic , in prima grupa la risc pot fi catagrafiate si persoanele obeze ;

-Grupa la risc 2. - gravide;

-Grupa la risc 3. medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariatii ai institutiilor de ocrotire ( copii si batrani ) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii.

-Grupa la risc 4. - persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt.

-Grupa la risc 5. - Toate persoanele cu varsta ≥ 65 ani.

Ministerul Sănătăţii derulează şi anul acesta Campania de vaccinare antigripală gratuită.

În 2011, Ministerul Sănătăţii va achiziţiona 1 milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei de vaccinare gratuită antigripală din sezonul 2011-2012.

În prima etapă, Directia de Sanatate Publica - Olt a estimat un necesar de 105.532 de doze de vaccin antigripal, fapt pentru care, in data de 31.oct 2011 s-a achizitionat o prima transa, in cantitate de 6.435 doze de vaccin gripal cu care s-a început imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, cu prioritate persoanele cu varsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Cele 6.435 doze de vaccin gripal au fost distribuite unitatilor sanitare cu paturi si cabinetelor medicilor de familie, astfel incat din data de 01.noiembrie 2011 a inceput campania de vaccinare antigripala la nivelul judetului Olt.

Raportarea realizarilor la vaccinarea antigripala pe grupe la risc si de varsta se face saptamanal in fiecare zi de luni la D.S.P.- Comp.de Supraveghere si Control Boli Transmisibile, de preferinta in format electronic ( e-mail epidspolt@yahoo.com.) , telefonic ( 0249/415591;0249/0432321, fax- 0249/415933 ); si cuprinde informatii pentru saptamana anterioara.

Diferenta de vaccin, va fi achizitionata de catre Ministerul Sanatatii prin licitatie publica, urmand sa fie distribuita in teritoriu la o data anuntata ulterior.

Director Executiv D.S.P.- Olt

Dr. Andrei Iordache

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt