Ziua Mondială a Apei - 22 Martie 2012

La Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare (1992, Rio de Janeiro) a fost adoptată iniţiativa de a consemna la data de 22 Martie Ziua Mondială a apei.
În acest contex, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat intervalul anilor 2005-2015, ca fiind, Deceniul Internaţional al naţiunilor Unite „Apă pentru Viaţă”.
Ziua Mondială a Apei din acest an are genericul „Lumea este însetată pentru că nouă ne este foame” având ca obiectiv principal conştientizarea opiniei publice în privinţa risipei resurselor preţioase de apă, importanţa acestor resurse pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.
Tema „Însemnătatea Apei ca Resursă Vitală Pentru Siguranţa Alimentară” este coordonată în parteneriat de UN Water şi FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură) – agenţii specializate ONU.
Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni trăiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele ZMA 2012 privesc:
raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară;
reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele livrate la nivel mondial nu sunt consumate, apa folosită pentru producerea acestora fiind definitiv pierdută;
promovarea unor deprinderi nutriţionale sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.
Apa, un sine qua non al vieţii, reprezintă o resursă regenerabilă dar cu potenţial finit ce trebuie protejat azi pentru a lăsa şanse la viaţă şi alimentaţie adecvată generaţiilor viitoare.

...inapoi la materiale

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt