Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei - 24 Martie 2012

În fiecare an la data de 24 martie, în întreaga lume se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, scopul fiind acela de a sensibiliza populaţia şi autorităţile implicate în luarea deciziilor privind importanţa acestei probleme de sănătate publică. În aceasta zi, în anul 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională despre descoperirea sa, bacilul care produce boala şi care îi poartă numele.
Ziua de 24 martie se vrea un semnal anual al faptului că tuberculoza încă este o problemă epidemiologică în aproape întreaga lume. Anual, mor milioane de oameni, mai ales în ţările lumii a treia.
În ultimii 50 de ani, deşi au devenit disponibile mijloace şi strategii eficace de combatere a bolii, tuberculoza continuă să reprezinte la scară mondială, o problemă gravă de sănătate comunitară.
Date recente ale O.M.S. arată că, în prezent, o treime din populaţia lumii este infectată cu M.tuberculosis şi că, anual, se înregistrează circa 9 milioane de cazuri noi de îmbolnăvire. Este motivul pentru care O.M.S. a declarat tuberculoza drept „urgenţă globală” pe plan mondial.
Din nefericire, România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei. La noi, anual, se înregistrează 110, 115 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, de zece ori mai mult decât media în UE. Cele mai multe cazuri sunt în sud şi est, zonele cele mai sărace ale ţării.
Un mijloc de apărare împotriva tuberculozei este vaccinul. Apoi, un regim de viaţă sănătos. Şi în rândul fumătorilor înrăiţi numărul bolnavilor de tuberculoză este de patru ori mai mare decât în rândul nefumătorilor.
Condiţiile de viaţă precare, lipsa banilor, a locuinţelor sănătoase, bine încălzite iarna, o viaţă dezordonată, la voia întâmplării, un organism neîngrijit corespunzător sunt printre cauzele care pot îmbolnăvi.
Alimentele consumate zilnic trebuie să aibă multe vitamine, minerale, fibre care să asigure nutrienţii necesari pentru o viaţă sănătoasă.
Chiar şi curele de slăbire de durată şi exclusiviste pot slăbi organismul şi să-l facă vulnerabil în faţa unui bacil atât de mic, cum este bacilul Koch, dar atât de agresiv. Apa nu trebuie băută de oriunde şi oricum fără să ştim dacă e potabilă, fructele trebuie spălate aşa cum permanent se recomanda, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător.
Tratamentul pentru TBC este inclus în programul naţional de supraveghere şi control al tuberculozei şi este gratuit. Durează între 6-8 luni şi este eficient în proporţie de 95%. Este foarte important ca pacientul să nu renunţe la medicaţie. Abandonarea medicaţiei face ca bacilul Koch să devină rezistent la tratament, iar costurile vindecării sunt mult mai mari.
De aceea, este imperios necesar să se prevină îmbolnăvirea printr-un regim de viaţă corect, sănătos şi prin igienă, deoarece şansele de însănătoşire scad pe măsură ce rezistenţa microorganismelor creşte.

...inapoi la materiale

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt