Ziua Mondială a Sanatatii - 7 Aprilie 2015

De alimentele nesigure este legată de moartea a aproximativ 2 milioane de persoane anual - inclusiv mulți copii. Produse alimentare care conțin bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer. În fiecare zi apar noi ameninţări la siguranţa alimentară. Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţe chimice folosite în procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de siguranță alimentară. Creșterea posibilităţilor de a călători şi a comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare ce se poate răspândi la nivel internațional.

Tema pentru Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este SIGURANŢA ALIMENTARĂ

Aprovizionarea cu alimente devine din ce în ce mai globalizată, necesitatea de a consolida sistemele de siguranță alimentară în și între toate țările devine din ce în ce mai evidentă. Acesta este motivul pentru care OMS promovează eforturile de îmbunătățire a siguranței alimentare, de la fermă până la farfurie.

OMS ajută țările în vederea prevenirii, detecţiei și a răspunsului la focarelor de boli legate de alimente (foodborne) - în conformitate cu Codex Alimentarius, o colecție de standarde internaționale referitoare la produsele alimentare, orientări și coduri de practică care să acopere toate principalele alimente și procese.

Împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), OMS avertizează țările aflate în situații de urgență privind siguranța alimentară, prin intermediul unei rețele de informații internaționale.

Cinci metode pentru o hrană mai sigură

Siguranța alimentară este o responsabilitate comună. Este important ca această responsabilitate să existe de-a lungul lanțului de producție alimentară - de la fermieri și producători, la furnizori și consumatori.

Cinci metode pentru o hrană mai sigură, îndrumări practice pentru furnizori și consumatori pentru manipularea și prepararea hranei:

• 1: Păstrați igiena alimentelor;

• 2: Separaţi alimentele crude de cele preparate;

• 3: Preparaţi alimentele cu grijă;

• 4: Păstraţi alimentele la temperaturile de siguranţă;

• 5: Utilizați apă şi materiale pentru prepararea alimentelor din surse sigure.

Ziua Mondiala a Sănătăţii 2015 este o ocazie de a alerta persoanele care lucrează în diferite sectoare: guvernamentale, fermieri, producători, firme de retail, practicieni de sănătate - precum și consumatorii - despre importanța siguranței alimentare. Fiecare poate juca un rol în a asigura că ce avem în farfurie este sigur şi poate fi mâncat fără grijă.

În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a simţit nevoia creării unei zile mondiale a sănătăţii, iar din 1950 ziua mondială a sănătăţii a fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind acela de a creşte nivelul de cunoştinţe la nivel global pe o anumită temă de sănătate şi de a atrage atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Începând cu 1950 la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

...inapoi la materiale

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt