Ziua Mondială a Sanatatii - 7 Aprilie 2012

Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii Între Generaţii

În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a simţit nevoia creării unei zile mondiale a sănătăţii, iar din 1950 ziua mondială a sănătăţii a fost celebrată pe 7 aprilie a fiecărui an, scopul acestei zile fiind acela de a creşte nivelul de cunoştinţe la nivel global pe o anumită temă de sănătate şi de a atrage atenţia asupra unei zone prioritare de care să se ocupe Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Începând cu 1950 la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică prioritare la nivel global în viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Anul 2012 a fost desemnat ca fiind Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, iar tema Zilei Mondiale a Sănătăţii este “Sănătatea şi îmbătrânirea”, cu sloganul “O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!”.

Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii 2012 urmăreşte să sensibilizeze opinia publică în privinţa contribuţiei persoanelor în vârstă în societate şi să promoveze măsuri care să creeze oportunităţi mai bune pentru ca persoanele în vârstă să rămână active.

Anul european 2012 cuprinde trei dimensiuni ale îmbătrânirii active:
• Îmbătrânirea activă pe piaţa muncii. A stimula pe lucrătorii mai vârstnici să rămână pe piaţa muncii implică, în special, ameliorarea condiţiilor de muncă şi adaptarea acestora la starea sănătăţii şi la necesităţile lucrătorilor în vârstă, actualizarea competenţelor acestora prin oferirea unui acces simplificat la procesul de învăţare de-a lungul vieţii, precum şi revizuirea sistemelor de impozitare şi de prestaţii sociale în sensul transformării acestora în stimulente eficiente pentru a munci vreme mai îndelungată.
• Participarea în societate. Îmbunătăţirea oportunităţilor şi condiţiilor pentru ca persoanele în vârstă să joace un rol important în societate în calitate de voluntari sau sprijinitori ai familiei şi să participe în societate, evitând astfel izolarea socială şi multe dintre problemele şi riscurile asociate acesteia.
• Viaţă independentă. Promovarea sănătăţii şi asistenţă medicală preventivă prin măsuri care să ridice la maximum numărul de ani de viaţă sănătoasă şi să prevină dependenţa, precum şi transformarea mediului (clădiri publice, infrastructură, transporturi, construcţii) într-unul mai favorabil persoanelor în vârstă pentru a le permite acestora să rămână cât se poate de independente.
Comisia Europeană – Comunicat de presă

Tema de anul acesta este foarte generoasă, deoarece Îmbătrânirea este legată de toate perioadele vieţii. Este evident că starea de nutriţie, de sănătate de pe întreg parcursul vieţii va afecta şi starea la bătrâneţe. În concluzie pentru a asigura o bătrâneţe frumoasă şi prelungită, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, să facem mişcare şi să evităm factorii de risc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne transmite câteva recomandări privind acţiunile pe care trebui să le avem în vedere pentru a ajunge să ne bucuram de o bătrâneţe frumoasă:
Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale;
Renunţarea la fumat;
Prevenirea şi diagnosticarea precoce a cancerului;
Protejarea faţă de bolile infecţioase;
Prevenirea diabetului zaharat tip II;
Controlarea valorii colesterolului;
Menţinerea unui tonus activ;
Menţinerea în bună stare de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor;
Participarea la activităţile sociale;
Menţinerea unei bune sănătăţi mintale;

În concluzie, importanţa acordată sănătăţii de fiecare persoană de-a lungul vieţii este decisivă pentru îmbătrânirea sănătoasă şi activă.

...inapoi la materiale

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt