Ziua Mondială a Sanatatii
7 Aprilie 2016

Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 și reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

Tema anului 2016 este
DIABETUL ZAHARAT

În anul 2008, un procent estimat de 347 de milioane de oameni din lumea întreaga au avut diabet zaharat si prevalenta este in creștere, mai ales în țările cu venituri mici și medii.

În 2012, boala a fost cauza directa a aproximativ 1,5 milioane de decese, cu mai mult de 80% dintre cele care au loc în țările cu venituri mici și medii. OMS preconizează că diabetul va fi a 7-a cauza de deces până în 2030.

Diabetul este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficienta insulina sau când organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina pe care o produce. Insulina, un hormon care reglează zaharul din sânge, ne dă energia de care avem nevoie pentru a trăi. În cazul în care nu se poate ajunge în celulele care urmează să fie arse ca energie, zaharul va ajunge la niveluri nocive în sânge.

Există 2 forme principale ale diabetului zaharat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1, de obicei, nu pot produce propria lor insulină și, prin urmare, necesită injecții cu insulină pentru a supraviețui. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, forma care cuprinde aproximativ 90% din cazuri, de obicei produc propria lor insulină, dar nu suficient sau nu sunt în stare să-l folosească în mod corespunzător. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt, de obicei supraponderali si sedentari, cele două condiţii care cresc nevoile de insulină ale unei persoane.

De-a lungul timpului, nivelul mare de zahăr din sânge poate compromite grav organele majore din organism, provocând atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, leziuni ale nervilor, insuficienta renala, orbire, impotenta si infecții care pot duce la amputări.

Ziua Mondială a Sănătății în anul 2016 s-a dedicat diabetului zaharat, deoarece:

1. Epidemia de diabet este în creștere rapidă în multe țări, având o creșterea documentată mai dramatică în țările cu venituri mici și medii.

2. O mare parte din cazurile de diabet zaharat pot fi prevenite. Masuri simple de stil de viață s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau întârzierea apariției diabetului de tip 2. Menținerea greutății corporale normale, angajarea în activități fizice regulate, si o dieta sănătoasa poate reduce riscul de diabet zaharat.

3. Diabetul zaharat este tratabil. Diabetul poate fi controlat și s-a reușit să se prevină complicațiile. Creșterea accesului la diagnostic, educație de auto-gestionare și tratament la prețuri accesibile sunt componente vitale ale răspunsului.

4. Eforturile de a preveni si trata diabetul va fi important pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă, obiectivul global de reducere a mortalității premature din cauza unor boli netransmisibile (NCDs) fiind de o treime până în 2030. Multe sectoare ale societății au un rol de jucat, inclusiv guverne, angajatori, educatori, producători, societatea civilă, sectorul privat, ei inși și mass-media și persoane fizice.

...inapoi la materiale

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt