Dinti sanatosi pentru un organism sanatos

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale a fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale, pe 26 octombrie 2007, Dubai, Emiratele Arabe Unite. A fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008. 12 septembrie a fost aleasă să coincidă cu zilele mondiale ale sănătăţii orale pentru a onora pe fondatorul Federaţiei Dentare Internaţionale, Dr. Charles Godon, care s-a născut pe 12 septembrie 1854 şi a celebra totodată aniversarea conferinţei Internaţionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Îngrijirile Primare de Sănătate de la Alma Ata, Kazakhstan, 12 septembrie 1854.

Scopul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale este creşterea conştientizării în întreaga lume cu privire la sănătatea orală, a impactului bolilor afecţiunilor orale asupra sănătăţii generale, a bunăstării şi economiilor naţionale.

Bolile legate de sănătatea orală reprezintă, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 5-10% din costurile totale anuale pentru serviciile medicale, cele mai răspândite afecţiuni fiind cariile dentare şi problemele gingivale. Iată câţiva dintre factorii care iţi afectează frumuseţea danturii şi provoacă afecţiunile orale.

Dietele stricte. O dietă sănătoasă este la fel de importantă pentru sănătatea orală ca şi pentru restul corpului. Lipsa anumitor vitamine din dieta ta poate avea consecinţe grave asupra dinţilor şi gingiilor tale. Din dieta ta nu trebuie să lipsească, vitaminele B, calciul şi vitamina C, importante pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor.

Diabetul. Aceasta afecţiune creste riscul de apariţie al bolilor gingivale, cariilor, pierderii dinţilor, xerostomiei (senzaţia de gură uscată) şi a diferite infecţii orale, iar o sănătate orală precară poate îngreuna controlarea diabetului. Infecţiile pot provoca şi creşterea nivelului de zahar din sânge şi astfel este nevoie de mai multa insulina. "Diabetul creste fragilitatea capilarelor, fluidizează sângele şi scade pH-ul salivar. Astfel este favorizata apariţia cariilor, suportul osos al dinţilor şi ligamentelor se deteriorează şi apar parodontopatiile" (dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generală).

Fumatul. Fumatul, acţionează local la nivelul gingiei prin: iritaţia directă care favorizează instalarea de gingivită şi în anumite condiţii (stres, igienă defectuoasă) gingivostomatita ulcero-necrotica şi depuneri de nicotină, produşi de combustie pe suprafeţele dentare care favorizează formarea de placă bacteriană şi tartru. Nu numai că fumatul creste riscul apariţiei bolilor gingivale, dar îngreunează tratarea acestora şi scade şansele reuşitei tratamentului. Fumatul afectează capacitatea de vindecare şi multe dintre tratamentele de care ai nevoie pot să nu aibă succes.

...inapoi la materiale

© Copyright 2001 - Directia de Sanatate Publica Judeteana Olt